Tentoonstellingen

  • 13.10.2017>18.02.2017: Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst
  • 13.10.2017>18.02.2017: Marcel Lecomte

Toekomstige tentoonstellingen

  • 23.03.2018>15.07.2018 : Belofte van een gelaat – De portretkunst, van Vlaamse primitieven tot selfie
  • 23.03.2018>19.08.2018 : Michel Mouffe – Thinking the veil
  • 20.04.2018>19.08.2018 : Hiroshi Sugimoto – Still Life
  • 20.04.2018>19.08.2018 : Jan Fabre – My Queens

Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst

broothaers

Magritte overleed 50 jaar geleden op 15 augustus 1967. Hij is een belangrijke Belgische kunstenaar met internationale befaamdheid. Hij beïnvloedt tot op vandaag talrijke hedendaagse kunstenaars.

Ter gelegenheid van de 50ste overlijdensdatum zullen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in een tentoonstelling de dialoog belichten die Marcel Broodthaers met het werk van Magritte onderhield vanaf 1964. Tevens zullen werken getoond worden van kunstenaars die sinds 1980 inspiratie hebben geput uit de periode ‘vache’ van de kunstenaar.

De invloed van de ‘woordschilderijen’ (1927-1929) was zowel in België als in de Verenigde Staten onmiskenbaar en droeg bij tot de ontpopping van de conceptuele kunst. De band tussen Magritte en Broodthaers concretiseerde zich aan het einde van de oorlog. Een moment waarop Magritte het surrealisme wou herdefiniëren door het in het teken van de zon te plaatsen, zijn zogenaamde Renoir-periode. Deze periode liep op haar einde met de reeks werken die hij ‘vache’ noemde, tentoongesteld in Parijs in 1948. Deze doodsteek aan het schilderen door het schilderen zelf definieerde en definieert nog steeds de essentie van de hedendaagse creatie. Verre van de kritische toon in de correspondenties tussen Broodthaers en Magritte, is het de bedoeling voorrang te geven aan de onderwerpen.

Van Georges Condo tot Gavin Turk, van Sean Landers tot David Altmejd, blijft het werk van Magritte een referentie voor elke artiest die nadenkt over de praktijk van de beeldproductie, over de representatie of de transformatie van de werkelijkheid in het teken van de analogie.

Het Magritte Museum zal tijdens de tentoonstelling alle dagen open zijn van 13.10.2017 tot 18.02.2018 (maandag inbegrepen).


Marcel Lecomte

Marcel Lecomte, schrijver, kunstcriticus en medewerker van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België maakt deel uit van de eerste groep surrealisten van België. Hij heeft Magritte geholpen in zijn ontplooiing. Dankzij hem ontdekte Magritte het oeuvre van Giorgio de Chirico waardoor zijn visie op de schilderkunst revolutionair veranderde. Er was ook een sterke band met Marcel Broodthaers terug te vinden in een afbeelding van zijn verdwijning kort vóór zijn overlijden. Naast de relatie tussen beide mannen presenteert de tentoonstelling ook onuitgegeven teksten van Lecomte over Magritte en Broodthaers, en de briefwisseling tussen de twee goede vrienden.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt er een publicatie: ‘Marcel Lecomte’. Auteurs: Philippe Dewolf, Paul Aron + teksten van Marcel Lecomte, Jacques Van Lennep en Suzanne Houbart.


Alle informatie ovr de tentoonstellingen


Bruegel Box – Unseen masterpieces

De KMSKB tonen het resultaat van verscheidene jaren onderzoek rond het werk van Pieter Bruegel de Oude. De geheimen van fantasmatische personages en enigmatische voorwerpen in het doek “Val van de Opstandige Engelen” konden hierin ontluisterd worden.

Dit werk doet nadenken over het gevaar voor de mens in zijn zoektocht naar kunst, kennis en politiek, een universeel thema dat tot op heden al zijn kracht behoudt.

De val van de opstandige engelen vormt het begin van een serie projecties rond sleutelwerken uit onze collecties. Nieuwe technologieën laten ons toe om ze op een nieuwe en ongeziene manier te benaderen.

In het digitale tijdperk is de Bruegel Box een nieuwe vorm van museale ruimte.

Deze opstelling laat de toeschouwer daadwerkelijk binnen in het universum van Breugel en zijn originele visie op een wereld in volle verandering. Dankzij een unieke multimediale installatie kan de bezoeker in het hart van de onzegbare, wervelende chaos van het werk doordringen.

Wist u dat de KMSKB de tweede grootste collectie van Bruegel in de wereld bezitten, na deze van het Kunsthistorisches Museum – Wenen – Oostenrijk?

www.fine-arts-museum.be